Euro stouplo díky nadějím na novou pomoc pro Řecko

17.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. února (ČTK) - Euro dnes posílilo vůči americkému dolaru i japonskému jenu díky nadějím, že Řecko se blíží k dohodě, která mu zajistí novou finanční pomoc potřebnou k odvrácení bankrotu.

Jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 0,2 procenta na 1,3160 USD. Vůči jenu se vyšplhala až na 104,65 JPY, tedy na nejvyšší úroveň od začátku prosince. Japonská měna se dostala pod tlak poté, co japonská centrální banka uvolnila svou měnovou politiku.

Šéfové vlád Německa, Itálie a Řecka dnes podle úřadu italského premiéra vyjádřili naději, že v pondělí budou ministři financí eurozóny schopni dospět k dohodě na novém záchranném plánu pro Řecko.

"Pokud bude v pondělí nalezeno řešení řeckého problému, mohlo by euro reagovat pozitivně a vystoupit k 1,33 USD," uvedl analytik Asmara Jamaleh ze společnosti Intesa Sanpaolo. "To ale neznamená, že euro v příštích měsících poroste. Euro čelí makroekonomickým problémům v eurozóně a řecké řešení neznamená, že euro zahájí vzestupný trend," dodal.

Japonský jen pokračoval v poklesu poté, co japonská centrální banka v úterý překvapivě uvolnila svou měnovou politiku rozšířením programu pro nákup dluhopisů a poskytování levných úvěrů o deset bilionů jenů (2,4 bilionu Kč) na 65 bilionů jenů. Základní úrokovou sazbu banka podle očekávání ponechala beze změny v rozpětí nula až 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK