Americké akcie uzavřely týden mírným růstem

17.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. února (ČTK) - Americké akcie zakončily týden mírným růstem, o který se zasloužil především optimismus kolem brzké dohody o záchraně Řecka. Na trhu ale byla znát nervozita, protože v pondělí se ve Spojených státech kvůli státnímu svátku neobchoduje, a řada investorů proto nechtěla otevírat nové pozice. Na devizových trzích byl zájem o euro, což analytici dávají rovněž do souvislosti s Řeckem.

Dow Jonesův index vzrostl o 45,79 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 0,35 procenta na hodnotě 12.949,87 bodu. Podobně širší index S&P 500 přidal 0,23 procenta na 1361,23 bodu, index Nasdaq Composite však 0,27 procenta odepsal a uzavřel na 2951,78 bodu.

"Je povzbudivé, že indexy ve čtvrtek výrazně zpevnily, ale dnes ty zisky neodevzdaly," poznamenal analytik Ryan Detrick ze společnosti Schaeffer's Investment Research. Podle něj si investoři začínají uvědomovat, že špatné zprávy z Evropy, které loni na podzim odstartovaly na burzách výprodej, už nemají takový vliv.

Za celý týden Dow Jonesův index vzrostl o 1,2 procenta, zatímco index S&P 500 si připsal 1,4 procenta. Podobně index Nasdaq Composite přidal 1,7 procenta.

Řecko dokončuje poslední úpravy podmínek, jejichž splnění je nutné k tomu, aby země mohla dostat druhý záchranný úvěr v objemu 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč). Optimismus, že by pomoc Řecku mohla být schválena už v pondělí, dala najevo německá kancléřka Angela Merkelová spolu s italským premiérem Mariem Montim.

Index S&P 500, který je považován za hlavní indikátor akciového trhu v USA, od přechodného dna z loňského října zpevnil už o více než 23 procent. Začátek letošního roku je přitom pro americké akcie nejlepší za posledních minimálně 15 let.

Na devizových trzích byl zájem o euro, nárůst jeho kurzu ale nebyl nijak závratný. V poklesu pokračoval japonský jen, což je patrně ještě reakce na uvolnění měnové politiky, k němuž tento týden sáhla tamní centrální banka. Vůči dolaru se japonská měna dokonce ocitla na nejnižší úrovni od poslední intervence loni na podzim.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,1 procenta na 1,3153 USD, během dne se ale jeho kurz zvýšil až na 1,3198 USD. Za celý týden nicméně jednotná evropská měna o 0,4 procenta oslabila. Proti japonskému jenu euro zpevnilo o 0,8 procenta na 104,55 JPY a během dne vystoupilo až na 104,66 JPY. To byla nejvyšší úroveň od začátku loňského prosince. Dolar k jenu si připsal také 0,8 procenta a dostal se na 79,48 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK