Schäuble Řekům připomněl, že východoevropané jsou chudší

18.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 18. února (ČTK) - Německý ministr financí Wolfgang Schäuble připomněl Řekům, kteří se bouří proti drastickým úsporným opatřením, že obyvatelé z východních částí Evropské unie jsou ještě chudší než oni. A navzdory tomu se tyto východoevropské země prý budou podílet na finanční záchraně Řecka. Ministr to řekl v rozhovoru pro nedělní vydání německého listu Tagesspiegel.

"Naprosto soucítím s řeckými občany," prohlásil Schäuble, který v posledních týdnech podráždil Řeky, včetně jejich nejvyšších představitelů, kritikou a pochybnostmi ohledně jejich schopnosti dovést politiku snižování nákladů státu do konce. Naposledy v této souvislosti projevil pochyby, zda je rozumné, aby se v zemi v této vypjaté atmosféře konaly v dubnu předčasné parlamentní volby, což Řekové označili za snahu o vměšování se do jejich vnitřních záležitostí.

"Velká většina těch, kteří byli zasaženi reformami a úspornými opatřeními - a dovolte mi vyjádřit ještě jednou vůči nim svou úctu - nemůže vůbec za pomalost reforem, ztrátu konkurenceschopnosti nebo neefektivní používání rozpočtových příjmů v minulosti," prohlásil Schäuble.

Zároveň vyjádřil pochopení například nad rozhořčením Řeků nad snižováním jejich minimální mzdy. Obratem jim ale připomněl, že po tomto poklesu se ocitnou na stejné úrovni, na jaké je v současnosti Španělsko.

"A co by tomu řekli lidé v zemích východní Evropy nebo v pobaltských státech, kde je minimální mzda ještě o dost nižší, ale které také přispějí na pomoc Řecku?" zdůraznil rovněž ministr.

Řecko, které napjatě čeká na uvolnění dalšího záchranného balíku finanční pomoci, je terčem stále rostoucích pochybností o jeho schopnosti se bankrotu vyhnout. A to zejména z Německa, Nizozemska nebo Finska, tedy skoro posledních zemí EU, kterým ratingové agentury stále ještě nechávají nejvyšší hodnocení ohledně způsobilosti splácet dluhy.

Řecký prezident Karolos Papulias se před třemi dny na ně a zejména na Schäubleho rozlítil. Podle něj tím Řeky uráží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK