Rakousko: Eurozóna v pondělí zřejmě schválí pomoc Řecku

19.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 19. února (ČTK) - Ministři financí eurozóny v pondělí zřejmě schválí nový záchranný úvěr pro Řecko. Na konečných podrobnostech této finanční pomoci se však stále pracuje. Uvedla to dnes rakouská ministryně financí Maria Fekterová. Řecko podle ní pravděpodobně i nadále zůstane členem eurozóny.

Řecký kabinet o víkendu formálně schválil konečný balík úsporných opatření, kterým Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF) podmiňují poskytnutí dodateční finanční pomoci v objemu 130 miliard eur (zhruba 3,2 bilionu Kč). Tuto pomoc silně zadlužené Řecko potřebuje k odvrácení hrozícího bankrotu.

Atény již dříve představily podrobnosti rozpočtových škrtů, které mají letos zajistit úsporu 325 milionů eur. V eurozóně nicméně podle agentury Reuters přetrvávají pochybnosti o tom, zda Řecko dokáže dostat své zadlužení na udržitelnější úroveň.

"Opatření v rozsahu 325 milionů eur byla jednohlasně schválena," uvedl jeden z ministrů řecké vlády, který si nepřál být jmenován. Vláda se podle nejmenovaného zdroje agentury Reuters rovněž dohodla na tom, že do 8. března zahájí výměnu řeckých dluhopisů držených soukromými investory a do 11. března ji dokončí. Výměna dluhopisů, v jejímž rámci by se soukromí věřitelé měli vzdát zhruba 70 procent svých pohledávek vůči Řecku, je součástí nové finanční pomoci.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK