Japonsko v lednu zaznamenalo rekordní obchodní deficit

20.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. února (ČTK) - Japonský obchodní deficit se v lednu vyšplhal na rekordních 1,5 bilionu jenů (357 miliard Kč) kvůli poklesu vývozu a růstu nákladů na dovoz energie. Vyplývá to z dnešních údajů japonského ministerstva financí. Schodek tak výrazně překonal předchozí maximum 968 miliard jenů z ledna 2009.

Export meziročně klesl o 9,3 procenta, import se zvýšil o 9,8 procenta. Vývoz do Číny, která je hlavním japonským exportním trhem, se propadl o více než pětinu. Přispěly k tomu sice oslavy lunárního nového roku, vývoz do Číny nicméně klesl již čtvrtý měsíc za sebou, upozornila agentura Reuters.

Přebytek japonského obchodu s Evropskou unií se propadl na rekordní minimum 689 milionů jenů. Export do EU se snížil téměř o osm procent. K poklesu japonského vývozu přispívá kromě slabé zahraniční poptávky rovněž silný kurz domácí měny.

Japonsko je nyní více závislé na dovozu energie ze zahraničí poté, co loňské zemětřesení způsobilo havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima. Kvůli obavám o bezpečnost je nyní v Japonsku mimo provoz téměř všech 54 jaderných reaktorů, napsala agentura AP.

"Obchodní bilance se ve druhé polovině letošního roku pravděpodobně vrátí do přebytku, protože se zhruba mezi dubnem a červnem očekává konec zpomalení růstu rozvíjejících se ekonomik," uvedl ekonom Takeši Minami ze společnosti Norinchukin Research Institute.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK