Thajská ekonomika ve 4. čtvrtletí klesla o rekordních 10,7 pct

20.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bangkok 20. února (ČTK) - Thajská ekonomika se ve čtvrtém čtvrtletí propadla o rekordních 10,7 procenta kvůli rozsáhlým záplavám. Oznámila to dnes thajská Národní rada pro hospodářský a sociální rozvoj (NESDB). Letos se však očekává výrazné oživení díky vládním i podnikovým výdajům na rekonstrukci.

V celém loňském roce se thajská ekonomika zvýšila o 0,1 procenta. Letos by podle nové prognózy NESDB měla stoupnout o 5,5 až 6,5 procenta místo dříve předpokládaného nárůstu o 4,5 až 5,5 procenta.

"Vládní výdaje na obnovu po povodních by měly být schopny do určité míry podpořit ekonomiku," uvedl jeden z ekonomů společnosti Kasikorn Research. Dodal, že k hospodářskému růstu by měly přispět také investice soukromého sektoru.

Thajsko bylo na podzim zasaženo rozsáhlými záplavami, které vedly k uzavření řady továren, a to zejména v automobilovém a elektronickém průmyslu. Mnoho závodů je stále uzavřeno a obnovení jejich provozu může ještě určitou dobu trvat, napsala agentura Reuters.

"Údaje (o vývoji ekonomiky) přinesly negativní překvapení, trh by se tím ale neměl příliš znepokojovat. Měli bychom se starat o to, jak se bude vyvíjet letošní oživení," uvedl jeden z analytiků makléřské firmy Capital Nomura Securities. Ekonomové podle průzkumu agentury Reuters očekávali ve čtvrtém čtvrtletí hospodářský pokles o 7,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK