EU a MMF možná Řecku retroaktivně sníží úroky

20.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Atény 20. února (ČTK) - Pracovní skupina činitelů eurozóny se zřejmě dohodla na tom, že je možné Řecku retroaktivně snížit úroky z již vyplacených půjček od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Tvrdí to zdroj z řeckého ministerstva financí, na který se odvolává agentura Reuters. Pořád se ale prý jedná o tom, zda by větší část dluhu nemohli Řecku odpustit soukromí věřitelé.

"Zdá se, že už je dohoda o snížení úrokové sazby těch původních půjček (od EU a MMF), stejně jako o tom, že plán výměny dluhopisů se bude týkat i řeckých dluhopisů v investičních portfoliích centrálních bank (eurozóny)," řekl zdroj, který trval na zachování anonymity.

Dohoda už podle zdroje panuje zřejmě i v tom, že se budou měnit i řecké dluhopisy z investičních portfolií centrálních bank eurozóny. Otazníky ale prý zatím visí nad tím, zda by zisky z portfolia řeckých dluhopisů ECB měly být převedeny do Řecka.

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos řekl, že technické záležitosti nového záchranného úvěru se stále dojednávají, dlouhé období nejistoty ale podle něj dneškem skončí. "Občané Řecka posílají Evropě zprávu, že učinili a ještě učiní nezbytné oběti k tomu, aby naše země opět získala rovnocenné místo v evropské rodině," řekl.

Ministři financí eurozóny mají dnes v Bruselu schválit druhý záchranný úvěr pro Řecko v objemu 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč). Zdroje listu Financial Times tvrdí, že účast ECB na pomoci Řecku je nutná k tomu, aby celková výše úvěru nebyla vyšší. Bez pomoci ECB a jejích institucí by výše pomoci Řecku podle FT zřejmě dosáhla až 170 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK