J.P. Morgan zvýšila odhad letošní ceny Brentu na 118 dolarů

20.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 20. února (ČTK) - Analytici investiční banky J.P. Morgan Chase zvýšili odhad průměrné ceny severomořské ropy Brent na letošní rok na 118 dolarů za barel. To je o šest dolarů více, než čekali dosud. Hlavním důvodem jsou obavy z narušení plynulosti dodávek a částečně také rychlejší tempo růstu globální ekonomiky. Odhad průměrné ceny Brentu na příští rok analytici zvýšili o čtyři dolary na 125 dolarů.

"Pokračující pokles (těžby) ve starších oblastech, rizika ohrožení dodávek v klíčových těžebních zemích a nižší výkonnost některých nových hraničních oblastí nám říkají, že v období 2013 až 2014 zde budou větší rizika než v letošním roce," podotýká analytický tým pod vedením hlavního analytika Lawrence Eaglese.

Ropa Brent se v současné době pohybuje kolem 120 dolarů (asi 2280 Kč) za barel (asi 159 litrů). Během dneška se vyšplhala až nad 121 dolarů, hlavně kvůli nervozitě po zprávách z Íránu. Ten oznámil, že kvůli sankcím zkrátil vývoz ropy do Francie a Velké Británie.

"Ještě významnějším faktorem je to, že silnější hospodářský růst, byť z nízké základny, by mohl mít na růst cen ropy vliv ještě dalších 12 až 24 měsíců," myslí si analytici. Brent je teď nejdražší od poloviny loňského června a na růst jeho ceny má patrně vliv také uvolnění měnové politiky, k němuž o víkendu sáhla Čína.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK