Čínská ZTE nakoupí od firem z USA čipy za pět miliard dolarů

20.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 20. února (ČTK) - Čínský výrobce telefonů a dalších telekomunikačních zařízení ZTE nakoupí od amerických firem Qualcomm a Broadcom čipy za pět miliard dolarů (asi 95 miliard Kč). Smlouvu s podniky z USA firma uzavřela během minulého týdne, kdy Spojené státy navštívil čínský viceprezident Si Ťin-pching.

Čínský představitel, který by měl být nástupcem současného čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa, během pětidenní návštěvy slíbil čínský trh pro americké firmy víc otevřít.

Před pár dny oznámila obrovský kontrakt čínská společnost Huawei, která koupí od amerických firem, včetně Qualcommu a Broadcomu, výrobky za šest miliard dolarů (asi 114 miliard Kč).

ZTE je druhým největším výrobcem telekomunikačních zařízení v Číně. Se společností Qualcomm firma podepsala čtyřletý kontrakt na dodávku čipů a surovin za čtyři miliardy dolarů, s Broadcomem tříletou smlouvu na dodávku čipů za miliardu dolarů. Žádné další podrobnosti podle agentury Reuters nebyly oznámeny.

Společnost Huawei minulý týden uvedla, že má v plánu koupit od firem Qualcomm, Broadcom a Avago Technologies komponenty za šest miliard dolarů, které použije pro své telekomunikační produkty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK