EK: ČR a některé další země EU zastavily dovoz ropy z Íránu

20.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. února (ČTK) - Česká republika, Belgie a Nizozemsko podle Evropské komise zastavily dovoz ropy z Íránu. Řecko, Španělsko a Itálie ropu zatím odebírají, její dovoz ale začaly omezovat. Írán už o víkendu zastavil vývoz ropy některým odběratelům ve Francii a Velké Británii. Reagoval tak na sankce, které na něj za jeho kontroverzní jaderný program uvalily západní země.

Mluvčí komise Marlene Holznerová podle agentury Reuters nedokázala říci, jak je dnes na tom s nákupem íránské ropy Francie. Tamní energetický kolos Total nicméně sdělil, že ropu z Íránu přestal dovážet. Země jako jsou Velká Británie, Rakousko a Portugalsko podle Holznerové přestaly íránskou ropu nakupovat už dřív.

K největším evropským odběratelům íránské ropy až dosud patřily Itálie, Řecko a Španělsko. Írán do zemí Evropské unie vyvážel asi pětinu celkového objemu ropy, jejíž prodej se významně podílí na příjmech íránské vlády. Íránští činitelé přitom v minulých dnech tvrdili, že když EU přestane ropu z Íránu dovážet, Írán to nijak nepoškodí.

Z celosvětového pohledu odebírá nejvíce íránské ropy Čína. V roce 2010 tam směřovala asi pětina íránského vývozu této suroviny. Japonsko téhož roku nakoupilo zhruba 17 procent a Indie asi 16 procent íránského exportu. Itálie zhruba desetinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK