Skupina PPF se stahuje ze strojírenské části EPH

20.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Skupina PPF odchází ze společnosti EP Industries, strojírenské části Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Učinila tak po dohodě s ostatními akcionáři. Souhlas s transakcí ještě musí udělit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. PPF to dnes sdělila v tiskové zprávě. Hodnotu obchodu nesdělila.

 

"Skupina PPF již v okamžiku vstupu do akcionářské struktury EPH deklarovala svou preferenci dlouhodobě investovat do odvětví energetiky. Dohoda akcionářů, která vede k vydělení strojírenské části a k odchodu Skupiny PPF z ní, jen sleduje logiku našeho investičního uvažování," uvedl akcionář PPF Jiří Šmejc.

 

Skupina EP Industries vznikla loni vyčleněním z EPH. Cílem změny bylo oddělení průmyslových aktivit holdingu od podnikání v energetice. Podíl 60 procent drží v EP Industries Daniel Křetínský. Zbývající část firmy kontrolují fondy a struktury kolem skupiny J&T.

 

V EPH je vlastnická struktura jiná. Celkem 40 procent akcií kontroluje skupina PPF, stejný balík drží skupina J&T, Křetínský má 20procentní podíl.

 

PPF Group je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě. Aktiva skupiny činí zhruba 12 miliard eur (kolem 299 miliard korun) a zahrnují společnosti z oblasti bankovnictví, pojišťovnictví, energetiky, těžby drahých kovů, nemovitostí a maloobchodu. Působí na trzích střední a východní Evropy a Asie.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK