Státní dluh Portugalska loni vzrostl o 14 procent na 107 pct HDP

20.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 20. února (ČTK) - Portugalský státní dluh vzrostl loni o zhruba 14 procent a na konci loňského roku dosáhl 183 miliard eur (4,6 bilionu Kč) z úrovně 161 miliard eur o rok dříve. V poměru k výkonu ekonomiky se zvýšil na 107,2 procenta hrubého domácího produktu z 93,4 procenta HDP na konci roku 2010, informovala dnes portugalská centrální banka.

Vývoj portugalského státního dluhu byl v souladu s odhady Mezinárodního měnového fondu, který loni v květnu zemi spolu s Evropskou unií poskytl záchranný úvěr 78 miliard eur. MMF počítá s tím, že portugalský dluh vystoupí na maximum příští rok, kdy má dosáhnout 118 procent HDP. Záchranný program předpokládá, že Portugalsko se bude moci během příštího roku vrátit na finanční trhy.

Minulý týden do Lisabon dorazila "trojka" zástupců mezinárodních věřitelů ke třetí prověrce plnění ozdravného programu. Portugalský premiér Pedro Passos Coelho slíbil držet se plánu snižování deficitu, podle něhož se má schodek tento rok dostat na 4,5 procenta HDP z loňských 5,9 procenta. Loni ale vláda ke snížení deficitu použila jednorázová opatření.

Coelho v pátek podle agentury Reuters prohlásil, že Portugalsko nebude žádat věřitele o další krizové úvěry ani o prodloužení splatnosti závazků. Někteří analytici se ale obávají, že země by mohla být nucena následovat Řecko. To má nyní dostat druhý záchranný balík v sumě 130 miliard eur, spojený s odpuštěním 50-70 procent dluhů u soukromých věřitelů.

Úsporná opatření srážejí portugalskou ekonomiku, což podkopává i příjmy vládního rozpočtu. Ekonomika v loňském roce klesla o 1,5 procenta a ve čtvrtém čtvrtletí se její meziroční propad zrychlili na 2,7 procenta. V letošním roce čeká vláda kvůli negativním důsledkům úsporných opatření zhruba tříprocentní pokles.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK