Pražská burza posílila o čtvrt procenta, dařilo se bankám

20.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražský akciový trh dnes v souladu s dalšími evropskými trhy mírně posílil, hlavní index PX přidal 0,28 procenta na 1018,2 bodu. Dařilo se oběma bankám, především rakouské Erste bank. Trhy očekávají schválení druhého záchranného balíku pro Řecko, shodují se analytici a makléři.

 

"Evropské akcie vstoupily do nového týdne růstem. Optimismus stojí zejména na očekávání, že dnešní schůzka evropských ministrů financí zpečetí další pomoc Řecku," uvedl Miroslav Adamkovič z investičního bankovnictví Komerční banky.

 

Největší zisky dnes měly akcie Erste Bank, které posílily bezmála o 2,5 procenta na 478 koruny. Cenné papíry Komerční banky vzrostly o necelé procento na 3605 Kč. Miloslav Veselý z Fio banky upozornil, že analytici Barclays zvýšili cíl pro Komerční banku na 4240 Kč ze 3867 Kč při doporučení "overweight", tedy že akcie by měla být zastoupena v portfoliu ve větší míře, než je její zastoupení v indexu.

 

Operátor Telefónica 02 dnes k pátečnímu sedmiprocentnímu skoku přidal 0,2 procenta na 393 Kč, zatímco nejvíce obchodované akcie ČEZ naopak oslabily o třetinu procenta na 837 korun.

 

Dařilo se rovněž akciím developera Orco a technologické KIT Digital, zhodnotily se zhruba o procento.

 

Největší ztrátu si dnes na pražské burze utrpěly cenné papíry pojišťovny VIG. Oslabily o necelá dvě procenta na 862 korun.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK