Eurozóna může srazit řecký dluh na 123-124 pct HDP, chce víc

20.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ministři financí eurozóny na dnešním jednání podle zdrojů agentury Reuters už nalezli cesty, jak snížit dluh Řecka do roku 2020 na 123 až 124 procent jeho hrubého domácího produktu. Dál se ale snaží docílit toho, aby se redukce ještě víc přiblížila hranici 120 procent, na níž se už dříve evropští lídři dohodli.

 

Ministři by na stále probíhajícím jednání měli podle očekávání schválit druhý záchranný balík úvěrů pro Atény ve výši 130 miliard eur (zhruba 3,3 bilionu korun). Peníze Řecko nutně potřebuje, aby se vyhnulo neřízenému bankrotu, který by mu již brzy hrozil.

 

"Dosáhli jsme čísla kolem 123 až 124 procent řeckého HDP, avšak je tlak na to jít ještě dál," řekl jeden zdroj obeznámený s průběhem jednání. Podle něj je ale stále cílem dosáhnout hranice 120 procent HDP, nebo se mu co možná nejvíce přiblížit. Jednání trvající více než devět hodin tak stále pokračují.

 

Otázka udržitelnosti řeckého dluhu je jednou z nejžhavějších věcí, které se v posledních dnech v souvislosti s Řeckem řeší. Očekává se, že ministři financí eurozóny dnes schválí druhý záchranný balík pro tuto jihoevropskou zemi sužovanou masivním zadlužením i recesí.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK