Japonské akcie mírně klesly navzdory nové pomoci Řecku

21.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. února (ČTK) - Hodnota japonských akcií dnes mírně oslabila navzdory dohodě o nové pomoci zadluženému Řecku. Akcie automobilky Mazda Motor prudce klesly po zprávách o plánovaném navyšování kapitálu. Hlavní index tokijské burzy Nikkei se snížil o 0,2 procenta na 9463,02 bodu.

Ministři financí eurozóny v noci na dnešek po mnohahodinovém jednání rozhodli, že Řecko dostane druhý záchranný balík úvěrů ve výši 130 miliard eur (3,3 bilionu Kč), který je nezbytný k odvrácení bankrotu země. Schválení půjček naznačovali někteří ministři již při svém pondělním příjezdu na jednání do Bruselu.

"Dohoda o záchraně Řecka byla trhem již s předstihem započítána do cen," upozornil analytik Jošihiko Tabei z makléřské společnosti Kazaka Securities. Dodal, že pro další vývoj indexu Nikkei je klíčová hranice 9500 bodů. "Nemyslím si, že bude snadné tuto úroveň překonat a směřovat vzhůru," uvedl.

Cena akcií Mazdy se propadla o téměř deset procent poté, co zdroje agentury Reuters uvedly, že firma hodlá získat 2,1 miliardy dolarů (téměř 40 miliard Kč) prostřednictvím navýšení kapitálu a bankovních úvěrů. Mazda nicméně sdělila, že zatím nepadlo žádné konečné rozhodnutí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK