Řecko chce k výměně dluhopisů donutit všechny věřitele

21.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řecká vláda podle očekávání v nejbližší době předloží parlamentu ke schválení návrh zákona, který donutí k výměně dluhopisů i ty věřitele, kteří s výměnou nebudou souhlasit. Atény si tak chtějí prosadit klíčovou součást plánu, který má zemi pomoci vymanit se z potíží a zabránit státnímu bankrotu. Eurozóna už v noci na dnešek Řecku schválila druhý záchranný úvěr za 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč).

 

"Řecká vláda nyní parlamentu předloží návrh zákona, který, bude-li schválen, zavede klauzuli o společném postupu. Ta se bude vztahovat i na dluhopisy Řecké republiky, které se řídí řeckým právem, jak vymezuje Rada ministrů," stojí ve sdělení tamního ministerstva financí, z něhož citovala agentura Reuters.

 

Součástí záchrany Řecka je i dobrovolná nabídka soukromých věřitelů, že Řecku odpustí více než polovinu dluhu. Tato část záchranného plánu, označovaná jako PSI (Private Sector Initiative), je součástí komplexního plánu pomoci Řecku. O snaze zavést klauzuli CAC (Collective Action Clause), která má pomoci plán výměny dluhopisů prosadit, Řekové hovořili v už dříve.

 

"Pokud bude zákon schválen, budeme jej moci použít k prosazení transakce PSI, jestliže bude nutné zajistit si účast na takové úrovni, s kterou jsme 26. října 2011 počítali na summitu eurozóny," píše se ve sdělení.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK