Koruna dopoledne nepatrně zpevnila vůči euru i dolaru

21.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká měna dnes dopoledne nepatrně posílila vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:45 byla k euru proti pondělku silnější o tři haléře na 24,87 Kč/EUR a k dolaru zpevnila o dva haléře na 18,74 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

 

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk uvedl, že středoevropské měny se drží pondělních úrovní, koruna ráno nepatrně posílila. "Maďarská mzdová statistika by vliv mít neměla. Region bude dál sledovat vyspělé trhy. Na rozdíl od eurodolaru, který je po volatilním obchodování výš, jsou evropské akcie ráno klidnější a indexy se pohybují kolem nuly," dodal.

 

Motivace k dalšímu posilování pro korunu a okolní měny podle něj není velká. Žádná důležitá data ani dnes na programu nejsou. Vliv mohou mít další případné zprávy z eurozóny, nové informace o postupu jednání Maďarska s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) a také zhodnocení posledních zpráv americkými trhy, které v pondělí zůstaly zavřené.

 

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance bude koruna také dnes čekat na vývoj v eurozóně a následovat kurz eura k dolaru. Z technického pohledu začíná být důležité, že koruna bude za chvíli překoupená a už nemá moc prostoru k posílení, míní Pikora.

 

Euro se kolem 10:45 obchodovalo na 1,3267 USD/EUR. "Ministři financí eurozóny v noci schválili druhý záchranný balík pro Řecko a tato informace se stala pozitivním impulzem pro eurodolar," podotkl Vlk. Jeho kurz však ještě před oznámením klesl kvůli zprávě Financial Times, podle níž Řecko asi bude potřebovat víc prostředků a svůj dluh do roku 2020 nesníží pod 160 procent hrubého domácího produktu HDP, dodal.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK