Španělsko prodalo nové dluhopisy s výrazně nižším úrokem

21.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Španělsko dnes v aukci prodalo pokladniční poukázky za 2,46 miliardy eur (asi 61,3 miliardy Kč), a to za výrazně výhodnějších podmínek než minule. Aukce krátkodobých dluhopisů španělské vlády byla mezi zeměmi na okraji eurozóny první po schválení druhého záchranného úvěru pro Řecko, na němž se v noci na dnešek dohodla eurozóna.

 

Madrid prodal pokladniční poukázky se splatností tři měsíce v objemu 1,7 miliardy eur. Průměrný úrok u této tranše klesl na 0,396 procenta, zatímco v předchozí aukci, která byla před měsícem, činil 1,285 procenta. Prodaly se i šestiměsíční poukázky za 764 milionů eur, kde průměrný úrok klesl na 0,779 z předchozích 1,847 procenta.

 

Agentura pro správu dluhu uvedla, že Španělsko mělo před aukcí v úmyslu prodat poukázky za 1,5 miliardy až 2,5 miliardy eur. Z tohoto pohledu je tedy výsledek aukce rovněž úspěšný.

 

Poptávka po poukázkách s tříměsíční splatností byla čtyřikrát vyšší než nabídka, což je nepatrně horší výsledek než před měsícem. Ve srovnání se srovnatelnými aukcemi je to ale dobrý výsledek. Mimořádně silný zájem byl o poukázky s šestiměsíční splatností, kde poměr poptávky k nabídce vzrostl na 10,2 z předchozích 6,9.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK