Schäuble: MMF může dát na záchranu Řecka 23 miliard eur

21.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 21. února (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) by mohl k druhému záchrannému úvěru pro Řecko přispět částkou asi 23 miliard eur (zhruba 573 miliard Kč). Novinářům v Bruselu to dnes řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Představitelé fondu prý o této částce sami hovořili, rozhodnutí je ale na radě fondu. Výkonná ředitelka MMF Christine Lagardeová už řekla, že fond se touto otázkou bude zabývat asi druhý týden v březnu.

"MMF se druhého (záchranného) programu zúčastní," řekl Schäuble. "Nabízí 13 miliard plus deset miliard (eur), které se nepoužily v rámci prvního programu. Konečnou výši ale stanoví na své příští schůzi rada fondu," řekl ministr.

Ministři financí eurozóny v noci na dnešek po několika odkladech schválili druhý záchranný úvěr pro Řecko v objemu 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč). Země se tak vyhne chaotickému bankrotu, který by ji s vysokou pravděpodobností čekal už 20. března, kdy má splatit větší část dluhu v objemu 14,5 miliardy eur (asi 361,2 miliardy Kč).

Řecko přitom jeden záchranný úvěr v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč) dostalo už v květnu 2010, záhy se však ukázalo, že tyto částka nebude stačit. Druhý záchranný úvěr eurozóna a MMF schválily až potom, co se Řecko zavázalo k drastickým úsporám a výdajovým škrtům. Opatření jsou v Řecku krajně nepopulární a jsou zdrojem častých nepokojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK