Do Ústeckého kraje loni mířily investice 6,2 mld. Kč, nejvíc v ČR

21.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 21. února (ČTK) - Do Ústeckého kraje loni mířil největší objem investic v rámci ČR. České i zahraniční subjekty v regionu vloni investovaly 6,2 miliardy korun, což je meziročně o čtyři miliardy korun více. Díky novým investicím v kraji postupně vznikne 1333 nových pracovních míst. Vyplývá to ze dnes zveřejněných údajů státní agentury CzechInvest.

V celém Česku loni CzechInvest ve srovnání s rokem 2010 zdvojnásobil objem zprostředkovaných investic na 33,7 miliardy korun; vzniknout by mělo 12.500 nových pracovních míst.

Ministr průmysl a obchodu Martin Kuba řekl, že Ústecký kraj je tradičně oblíbený zejména mezi investory z oblasti výroby. "Zájem investorů o tento region je potěšující i kvůli vysoké míře nezaměstnanosti, se kterou se Ústecký kraj potýká," dodal. Nezaměstnanost v Ústeckém kraji je dlouhodobě nejvyšší v rámci celé České republiky, v lednu míra nezaměstnanosti činila 13,6 procenta, republikový průměr byl 9,1 procenta.

Kraj je pro investory podle ředitele CzechInvestu Miroslava Křížka atraktivní díky blízkosti Německa a velmi dobrému spojení také do Polska. Zájemci o podnikání v Česku se zajímají o průmyslovou zónu Triangle na hranicích lounského, mosteckého a chomutovského okresu, v níž v současnosti působí devět subjektů.

Mezi firmy v Trianglu patří i nejvýznamnější investor Ústeckého kraje za rok 2011. Do nového výrobního závodu ve strategické průmyslové zóně investuje výrobce autodílů Gestamp přes miliardu korun. Práci by v podniku mělo najít 300 lidí. Letos uplyne deset let od chvíle, kdy pozemky bývalého vojenského letiště předal stát kraji, který začal na jeho místě budovat průmyslovou zónu.

Od roku 1993 agentura CzechInvest zprostředkovala v Ústeckém kraji investice od 199 zahraničních i domácích investorů v celkové výši 123 miliard korun. Tyto projekty postupně vytvořily pracovní příležitosti pro 30.744 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK