CzechInvest: Investice na Hradecku vzrostly na 5,4 mld. z 39 mil.

21.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 21. února (ČTK) - Královéhradecký kraj loni získal prostřednictvím agentury CzechInvest investice za 5,37 miliardy korun, což představovalo druhý největší objem ze všech krajů v zemi. V roce 2010 kraj získal investice jen za 39 milionů korun. Počet nových investičních projektů v kraji loni vzrostl na 15 z předloňských pěti a počet vytvořených pracovních míst stoupl na 924 ze 40. Vyplývá to z dnes zveřejněné statistiky agentury CzechInvest za loňský rok.

Konkrétní jména největších investorů CzechInvest nezveřejnil, ale podle dřívějších informací ČTK patří k hlavním investorům v kraji automobilka Škoda Auto, která má v regionu závody ve Vrchlabí a Kvasinách. Vrchlabský závod automobilka za dosud nezveřejněnou částku přestavuje pro výrobu moderní automatické převodovky DQ200, jejíž produkci chce rozjet do konce roku. Rozšíření vrchlabského závodu patří aktuálně k nejvýznamnějším průmyslovým stavbám v Česku.

Hradecké hejtmanství již dříve uvedlo, že do rozvoje infrastruktury a dalších veřejných staveb u vrchlabského závodu by mohlo jít z veřejných zdrojů až 750 milionů korun. Peníze by měly jít zejména do oprav silnic a dále například do výstavby nové požární stanice. Ve druhém závodě v Kvasinách Škoda Auto již zdvojnásobila kapacitu na 100.000 vozů Yeti ročně, dále tam vyrábí limuzíny Superb.

Dříve agentura CzechInvest oznámila jména některých loni získaných menších investorů pro hradecký kraj z oboru informačních technologií a vývoje software. Jde o firmy ASPA, EG-Expert, Green Center, Kaktus Software a Bipometrics, které by dohromady měly investovat částku v řádu milionů korun a vytvořit 25 pracovních míst.

Hradecký kraj se v předchozích letech mezi kraji v objemu získaných investic řadil spíše na dolní příčky žebříčku. Například předloni byl na předposledním místě. Podle Hospodářské komory Královéhradeckého kraje investory region odrazuje špatnou dopravní dostupností. Díky dálnici D11 je bez problémů dostupná pouze jižní část kraje s krajským městem. "Město Hradec Králové však nemá žádnou průmyslovou zónu, kam by mohl investor přijít," řekl dříve předseda krajské komory Stanislav Sedláček.

Míra nezaměstnanosti v Královéhradeckém kraji ke konci ledna činila osm procent a v mezikrajském srovnání byla čtvrtou nejnižší. Práci na konci ledna v kraji hledalo 22.881 lidí, volných míst v kraji bylo 1792.

Agentura CzechInvest loni v ČR meziročně zdvojnásobila objem zprostředkovaných investic na 33,7 miliardy Kč. Největší část investic získal Ústecký kraj, přes 6,2 miliardy Kč. Počet projektů vzrostl o 24 na rekordních 233. Nejvíce peněz, téměř 15,5 miliardy korun, má jít do výroby dopravních prostředků. Díky investicím má v ČR vzniknout 12.500 nových pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK