Zisk Wal-Martu ve čtvrtletí klesl o 4,2 procenta

21.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. února (ČTK) - Zisk největší maloobchodní společnosti světa Wal-Mart Stores Inc. ve fiskálním čtvrtém čtvrtletí klesl o 4,2 procenta na 5,16 miliardy USD (97,3 miliardy Kč). Aktivity firmy v USA však i nadále oživují. Oznámila to společnost v dnešním prohlášení.

Čisté tržby za tři měsíce do konce ledna stouply o 5,9 procenta na 122,28 miliardy USD. Zisk na akcii činil 1,5 dolaru a překonal odhady analytiků, kteří čekali zisk 1,46 dolaru na akcii.

Wal-Mart měl v poslední době problémy kvůli pomalému ekonomickému růstu a některým sporným rozhodnutím, které způsobily odliv zákazníků firmy v USA ke konkurenci. Nyní se však opět soustředí na nabídku nejnižších cen a na oblíbené zboží u zákazníků, což se mu vyplácí. Tržby v obchodech v USA otevřených nejméně rok ve čtvrtletí stouply o 1,5 procenta. Zaznamenaly tak růst již druhé čtvrtletí za sebou, když předtím více než dva roky klesaly. USA jsou pro firmu důležité, protože na celkových tržbách se podílejí více než polovinou.

Zahraniční operace firmy však rostly rychleji, než operace v USA. Provozní zisk zahraniční divize stoupl ve čtvrtletí o 15,2 procenta na téměř 2,31 miliardy USD. Ve Spojených státech provozní zisk stoupl o 1,4 procenta na 6,11 miliardy USD, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK