V Karlovarském kraji vloni podpořil CzechInvest jeden projekt

21.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 21. února (ČTK) - V Karlovarském kraji podpořila vloni vládní agentura CzechInvest jeden projekt, jeho část byla realizována rovněž v kraji Plzeňském. Hodnota projektu přesáhla 146 milionů korun, díky němu vznikne 27 nových pracovních míst. Projekt je z oblasti dřevozpracujícího a papírenského průmyslu, konkrétního investora ani případnou lokalitu ale CzechInvest v dnes zveřejněné statistice o investicích za loňský rok neuvedl.

Z údajů CzechInvestu vyplývá, že Karlovarský kraj je s jediným projektem na svém území a s jeho částí na území sousedního kraje v počtu zprostředkovaných investic a projektů za loňský rok v Česku na předposledním místě. Česko vloni získalo prostřednictvím CzechInvestu investice za téměř 33,67 miliardy korun. V objemu nových investic pak loňský rok dvojnásobně překonal rok 2010. Počet investičních projektů, celkem 233, byl nejvyšší od roku 1993.

Bezmála pětina z celkového objemu investic zprostředkovaných v roce 2011 CzechInvestem mířila do sousedního Ústeckého kraje. Tam se ve 14 investičních projektech zahraniční i domácí investoři rozhodli utratit kolem 6,21 miliard korun. Díky tomu v regionu postupně vznikne 1333 nových míst. V Karlovarském kraji, kde míra nezaměstnanosti dosáhla v lednu 10,4 procenta, by se situace mohla také mírně zlepšovat. V průmyslové zóně v Ostrově chce postavit závod firma Behr ze Stuttgartu a zaměstnat až 1700 lidí.

V Karlovarském kraji se od roku 1993 do konce loňského roku podařilo s podporou agentury CzechInvest realizovat 22 projektů za zhruba 10,3 miliardy korun. Díky nim vzniklo 2049 nových pracovních míst. Menší zájem o investování v kraji je dlouhodobým jevem. Podle poznatků CzechInvestu je to dáno hned několika faktory. Karlovarský kraj nemá tradici ve zpracovatelském průmyslu, handicapem je i špatná dopravní infrastruktura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK