Ve Středočeském kraji loni vzrostly investice firem na 2,3 mld Kč

21.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. února (ČTK) - Středočeský kraj byl loni pro investory třetím nejatraktivnějším místem v ČR. České i zahraniční subjekty v regionu investovaly téměř 2,7 miliardy korun, což je meziročně zhruba o 1,3 miliardy více. Kraj díky tomu získal 1328 nových pracovních míst. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila státní agentura CzechInvest.

Ve středních Čechách se loni subjekty rozhodly investovat do 28 projektů, což je meziročně o dva více. Kraj v počtu tuzemských projektů obsadil třetí příčku za Jihomoravským a Moravskoslezským krajem. V objemu loňských investic skončil na šestém místě například za Ústeckým, Moravskoslezským a Zlínským krajem.

O největší investici loňského roku v regionu se postaral známý dánský výrobce hraček Lego, který v Kladně rozšiřuje výrobu za 1,6 miliardy korun. Jde o třetí nejvyšší investici loňska v celé ČR. Stavba výrobních hal by měla být dokončena letos na jaře. Další investice podle dřívějších informací CzechInvestu směřovaly například do výstavby Výzkumného ústavu železničního v Cerhenicích na Kolínsku za téměř čtvrt miliardy korun. Kolem 220 milionů korun v kraji investovala mladoboleslavská automobilka Škoda Auto.

Agentura loni v celé zemi meziročně zdvojnásobila objem investic na 33,7 miliardy Kč. Počet investičních projektů vzrostl o 24 na rekordních 233. Zahraniční investoři v Česku investovali 13,5 miliardy korun, zbývajících 20,17 miliardy Kč připadlo na české investory a dceřiné firmy mezinárodních společností. Nejvíce peněz, téměř 15,5 miliardy korun, šlo do výroby dopravních prostředků. Díky investicím má v ČR vzniknout 12.500 nových pracovních míst. Polovina investičních projektů loni mířila do informačních technologií a softwaru, do výzkumu a vývoje 65 projektů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK