Ropa si díky omezení nákupů z Íránu držela zisky

21.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. února (ČTK) - Ceny ropy si dnes držely zisky z pondělního vzestupu a severomořská ropa Brent se pohybovala mírně nad 120 dolary za barel, na dohled pondělního osmiměsíčního maxima. Ropný trh má podporu v dalším omezování nákupů íránské ropy, k němuž se po Evropě připojuje Asie.

Cena ropy Brent před 16. hodinou SEČ získala zhruba 20 centů na 120,25 dolaru za barel a byla necelý dolar pod pondělním maximem 121,15 dolaru. Výrazněji rostla americká ropa WTI, jejíž cena stoupla o dolar a čtvrt na 104,50 dolaru za barel.

Írán v minulých dnech oznámil, že zastavuje dodávky do Británie, Francie a dalších šesti zemí Evropské unie včetně Česka odvetou za embargo EU na dovoz íránské íránské ropy s platností od července. Evropští odběratelé íránské ropy už ale omezili nákupy předem a na totéž se nyní chystají i asijští zákazníci.

Asijští odběratelé chtějí omezit dovoz z Íránu, protože jejich obchodování s islámskou republikou zkomplikovaly zpřísněné americké sankce na Írán za jeho jaderný program. Čína, Indie a Japonsko tak plánují omezení dovozu íránské ropy o nejméně deset procent.

Irán dnes uvedl, že by mohl zastavit export ropy do dalších evropských zemí. "Harašení zbraněmi na straně Íránu ceny ropy dál podporuje," řekl agentuře Reuters Carsten Fritsch z německé banky Commerzbank.

Ropu Brent ráno dočasně posílilo rozhodnutí ministrů financí eurozóny schválit druhý záchranný úvěr pro Řecko, ekonomiku Řecka ani měnové unie to ale nijak neoživí. Analytici čekají, že ropa zůstane silná díky narušeným dodávkám a zesílení růstu americké ekonomiky a zmírnění měnové politiky v Číně.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 120,25 120,05 New York - Nymex WTI březen 104,50 103,24

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK