Euro díky schválení pomoci pro Řecko zatím posiluje

21.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. února (ČTK) - Evropská měna dnes posiluje. Euru pomohlo schválení druhého záchranného úvěru pro Řecko. Velkou část svých zisků však smazalo a na chvíli i ztrácelo kvůli pochybám o trvalejším efektu pomoci.

V 17:50 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,1 procenta na 1,3255 USD, když během dne stouplo až na 1,3292 USD. K jenu vzrostlo o 0,2 procenta na 105,66 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,1 procenta na 79,73 JPY, napsala agentura Reuters.

Ministři financí eurozóny dnes nad ránem schválili druhý úvěrový program pro Řecko v sumě 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč), který předluženou zemi zachrání na nějaký čas před hrozícím bankrotem. Atény výměnou za pomoc musely slíbit a schválit další sérii úspor a reforem a soukromí majitelé dluhopisů přijali mnohem hlubší ztráty ze státních dluhopisů, které mají v držení.

Euro zahájilo dnešní den po zprávě růstem, kolem poledne však své zisky smazalo a k dolaru oslabovalo. Původní nadšení z dohody rychle vyprchalo a investoři se rozhodli prodávat euro kvůli nejistotě, zda bude Řecko schopné zavést přísná úsporná opatření a jaký vliv to bude mít na ekonomiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK