Západoevropské akcie po schválení pomoci Řecku klesají

21.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. února (ČTK) - Západoevropské akcie dnes při nízkém objemu obchodů v reakci na dohodu o pomoci Řecku oslabily. Investoři na dohodu sázeli svými nákupy v minulých dnech a dnes po oznámení jejího schválení už jen vybírali zisky. Dohoda rovněž plně neuklidnila obavy o budoucnost nejproblémovější země eurozóny. Panevropský index FTSEurofirst 300 podle předběžných údajů klesl o půl procenta na 1085,89 bodu. V předchozích dvou seancích index naopak posiloval díky očekávání schválení dohody.

Ministři financí eurozóny dnes nad ránem schválili druhý úvěrový program pro Řecko v sumě 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč), který předluženou zemi zachrání na nějaký čas před hrozícím bankrotem. Dohoda sice odvrátila nebezpečí okamžitého chaotického bankrotu Řecka, stále však přetrvávají pochyby o trvalejším efektu pomoci, zavádění slíbených úspor a obavy z šíření krize do dalších zemí.

Akcie italské banky Monte Paschi stouply o téměř devět procent. Důvodem byly zprávy, že bývalý ředitel UniCredit Alessandro Profumo by se mohl stát předsedou představenstva třetí největší banky v Itálii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK