EK ve středu údajně navrhne zmrazit Maďarsku fondy kvůli deficitu

21.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 21. února (ČTK) - Evropská komise ve středu navrhne ministrům financí Evropské unie zmrazit Maďarsku od příštího roku uvolňování takzvaných kohezních fondů, určených na podporu chudým evropským regionům. Byla by to dosud bezprecedentní sankce za překračování rozpočtového deficitu, které je přitom nyní v EU zcela běžné. Plyne to z dokumentu komise, který získala agentura Reuters.

Komise minulý měsíc konstatovala, že Maďarsko nedělá dost pro to, aby snížilo rozpočtový schodek pod úroveň požadovanou pravidly EU, což poté potvrdili i ministři financí zemí EU. Maďarsko má letos podle nařízení Bruselu snížit schodek pod tři procenta hrubého domácího produktu. To se mu sice podařilo už loni, jenže podle komise to udělalo nesprávným způsobem.

Podle Reuters komise dosud nikdy zmrazení kohezních fondů proti zemím mimo eurozónu za porušení rozpočtových pravidel nepoužila. Důvody ostrého zákroku tak jsou podle pozorovatelů zjevně politické, protože Bruselu se nelíbí nová maďarská ústava, vypracovaná vládou strany Fidesz. Komise od minulého měsíce hrozí Budapešti právními kroky, pokud nezmění ústavní zákony o centrální bance, soudech a ochraně dat, které údajně nejsou v souladu s unijní legislativou.

V dokumentu se uvádí, že zmrazení fondů má být pro Budapešť pobídkou, aby situaci na poli deficitu napravila. Rozhodnutí o pozastavení plateb z fondů by se v případě správného postupu Maďarska podle komise přehodnotilo. Komise v návrhu ale neuvádí kroky, jimiž by se Maďarsko trestu vyhnulo.

Spolu s Maďarskem komise v lednu označila za země, které nesplní letos cíl snížení schodku pod tři procenta HDP, i Belgii, Kypr, Maltu a Polsko, na rozdíl od nich prý ale Budapešť nevyvinula v tomto směru dostatečné úsilí. Maximální povolenou výši rozpočtového schodku v současnosti porušuje naprostá většina členských zemí EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK