Vláda bude jednat o auditu nad programy přeshraniční spolupráce

22.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - O přesunu auditní činnosti z ministerstva pro místní rozvoj na ministerstvo financí pro Operační programy přeshraniční spolupráce v letech 2007 až 2013 dnes bude jednat vláda. Podle návrhu ministerstva financí bude převodem tří funkčních míst z MMR na MF zajištěn jednotný výkon a dojde tak k zefektivnění auditních činností bez dopadu na státní rozpočet.

Operační programy přeshraniční spolupráce se týkají vždy hraničních regionů sousedících s regiony v jiném členském státu. Pro Českou republiku tak existuje operační program pro přeshraniční spolupráci s Polskem, Saskem, Bavorskem, Rakouskem a Slovenskem.

Vláda dnes také projedná materiál, který by měl umožnit, aby se do snižování energetické náročnosti státních budov v budoucnu zapojil soukromý kapitál. Dalším zdrojem pro úsporná opatření ve státních budovách můžou být peníze z prodeje emisních povolenek. Na základě rozhodnutí Evropské komise musí do konce roku 2018 členské státy EU zajistit, aby všechny nové budovy užívané a vlastněné orgány veřejné správy měly téměř nulovou spotřebu energie. Od konce roku 2020 se tomuto standardu budou muset podřídit všechny nové budovy.

Kabinet má dnes na programu také například novelu zákona o elektronických komunikacích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK