ČSÚ dnes bude informovat o lednových cenách ve výrobě

22.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí, jak se v prvním měsíci roku vyvíjely ceny výrobců. Analytici Komerční banky odhadli, že by meziroční dynamika cen v průmyslu měla poklesnout na 4,5 procenta z růstu o 4,6 procenta v prosinci. Meziměsíčně by ceny v lednu měly zvýšit o 1,3 procenta.

"Za vyšším lednovým růstem opět stojí odvětví elektřiny, plynu, tepla či vody. Nicméně porostou i položky, jejichž cena je ovlivněna cenou ropy v korunovém vyjádření. Dalším faktorem v proinflačním směru je slabší koruna," uvedl Miroslav Frayer z investičního bankovnictví KB.

Tržní konsensus ale podle Frayera tak výrazný růst cen nenaznačuje. Podle něj by měly ceny průmyslových výrobců měly vzrůst o procento v měsíčním srovnání, respektive o 4,2 procenta meziročně.

V prosinci 2011 ceny průmyslových výrobců zpomalily meziroční růst na 4,6 procenta po listopadovém růstu o 5,6 procenta. Proti předchozímu měsíci se ceny v průmyslu zvýšily o 0,1 procenta.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace hned na začátku výrobního řetězce, převážně v továrnách a dalších závodech. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho odrazí v cenách pro spotřebitele.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK