Japonské akcie po údajích z čínského průmyslu posílily

22.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. února (ČTK) - Japonský akciový trh dnes posílil a jeho hlavní index získal jedno procento. Investory v Tokiu povzbudily příznivé údaje z čínského průmyslu. Kurz eura na devizovém trhu sestoupil z dvoutýdenního maxima, protože optimismus po úterním schválení záchranného balíku pro Řecko vystřídaly obavy o jeho plnění.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o rovné jedno procento na 9554,0 bodu a poprvé od loňského srpna se dostal nad hranici 9500 bodů. Širší index Topix stoupl o 1,1 procenta na 852,40 bodu, což bylo rovněž jeho šestiměsíční maximum.

Index nákupních manažerů v čínském zpracovatelském průmyslu podle průzkumu banky HSBC stoupl v únoru na nejvyšší úroveň za čtyři měsíce, i když celkově zůstal už osmý měsíc v pásmu, které signalizuje pokles aktivity v celém odvětví. Údaje vynesly vzhůru zejména akcie automobilek jako Toyota, Nissan a Honda, které získaly zhruba dvě procenta.

Na asijském devizovém trhu euro sestoupilo z úterních maxim, kam se dostalo díky tomu, že ministři financí eurozóny schválili druhý záchranný úvěr pro Řecko. Trh se ale obává, že plnění balíku podkope pokračující ekonomický propad země a Řecko se z hrozby bankrotu nevymaní.

Euro ke konci tokijského obchodování zůstalo vůči dolaru na úterním závěrečné úrovni kolem 1,3230 USD a sestoupilo z maxima 1,3293 USD. Japonský jen pod vlivem překvapivého zmírnění měnové politiky v Japonsku dál oslaboval a proti dolaru klesl o 0,3 procenta na 79,96 JPY, nejníže od počátku srpna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK