Londýnské letiště Heathrow odbavilo rekordní počet cestujících

22.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. února (ČTK) - Londýnské letiště Heathrow, které je největší v Evropě, odbavilo v loňském roce rekordních 69,4 milionu cestujících, o pět procent více než před rokem. Provozovateli letiště, firmě BAA, loni klesla ztráta na 255,8 milionu liber (7,6 miliardy Kč) z předchozích 316,6 milionu liber.

BAA vlastní několik letišť v Británii. Kromě Heathrow je to také londýnské letiště Stansted a letiště ve městech Southampton, Aberdeen, Edinburgh a Glasgow. Letiště v Edinburghu nyní kvůli nařízení antimonopolních úřadů prodává.

Hrubý provozní zisk EBITDA, tedy před zdaněním, úroky a odpisy hmotného a nehmotného majetku, stoupl o 17 procent na 1,13 miliardy liber. Příjmy se zvýšily o deset procent na 2,28 miliardy liber. Majoritním vlastníkem BAA je španělská infrastrukturní firma Ferrovial.

Celkový počet cestujících na všech letištích provozovaných BAA loni stoupl o 3,7 procenta na 87,4 milionu. Počet cestujících na dalším londýnském letišti Stansted však klesl o 2,8 procenta na 18 milionů.

BAA dodala, že k růstu Heathrow přispěly hlavně evropské trasy, kde přeprava stoupla o 7,6 procenta. Letiště však již nyní běží na téměř plnou kapacitu 99,2 procenta a BAA není schopna uspokojit rostoucí poptávku po nových spojích do Asie, uvedla na svých internetových stránkách BBC.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK