Ekonomická aktivita v eurozóně se v únoru propadla do poklesu

22.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. února (ČTK) - Ekonomická aktivita v eurozóně sestoupila v únoru do pásma poklesu, firmy nadále snižují ceny a omezují zaměstnanost. Plyne to z dnešních předběžných údajů agentury Markit na základě anket u nákupních manažerů firem. Zpráva podle analytiků naznačila, že měnová unie se propadu do recese v tomto čtvrtletí už zřejmě nevyhne.

 

Souhrnný index PMI pro eurozónu klesl tento měsíc na 49,7 bodu z lednových 50,4 bodu a z úrovně 58,2 bodu před rokem. Spadl tak pod hranici 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem ekonomické aktivity.

Z jednotlivých složek indexu PMI zaznamenal výrazný propad ukazatel sektoru služeb, který klesl o jeden bod na 49,4 bodu. Index zpracovatelského průmyslu naopak mírně stoupl na 49,0 bodu.

Podle analytiků dnešní údaje dávají zřetelně najevo, že pokles ekonomiky eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí nebyl jednorázový a že bude počátkem tohoto roku pokračovat. To znamená, že se měnová unie propadne do recese, protože ta se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí poklesu za sebou.

"Vzhledem k tomu, že na nejbližší budoucnost budou dál doléhat obavy z řeckého bankrotu a v eurozóně se budou oznamovat další úsporná opatření, předpokládáme, že pokles ve čtvrtém čtvrtletí byl jen začátkem trvalejšího propadu aktivity v eurozóně," řekl agentuře Reuters ekonom Ben May z firmy Capital Economics. Ta nyní pro celý letošní rok počítá s poklesem ekonomiky měnové unie kolem jednoho procenta.

Ekonomika eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí mezičtvrtletně klesla o 0,3 procenta a nyní míří podle analytiků do mírné recese. Mezinárodní měnový fond zhoršil odhad letošního vývoje ekonomiky eurozóny na pokles o 0,5 procenta z dříve předpokládaného nárůstu o 1,1 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK