Stát loni rozdělil v zakázkách na IT sedm miliard korun

22.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Dodavatelé informačních technologií loni na státních zakázkách získali přes sedm miliard Kč. Nejvíce utržily firmy IBM, HP a Telefónica. Na základě údajů Informačního systému o veřejných zakázkách to uvedl server eGov.cz, který tyto informace sleduje od loňského roku.

Největších deset dodavatelů si rozdělilo ze sedmimiliardového koláče na podporu elektronické státní správy téměř pět miliard korun. "Z pohledu trhu informačních a komunikačních technologií se jedná o dodavatele, kteří získali více než 70 procent z celkové částky určené na zakázky z oblasti eGovernmentu, čímž výrazně ovlivňují rozvoj informatizace na úřadech a na ministerstvech," uvedl David Prošek z eGov.cz.

První IBM získala zakázky za 1,95 miliardy korun, Hewlett-Packard za 581 milionů a Telefónica přes 488 milionů Kč. Zbývajících 2,3 miliardy korun úřady zaplatily celkem 96 dodavatelům.

Co do počtu vítězných výběrových řízení vede společnost Gordic, která zvítězila při udělování 29 zakázek, druhá IBM byla úspěšná v 18 případech a třetí ICZ získala 14 zakázek. Celkem státní úřady loni vypsaly 333 zakázek na dodávku informačních technologií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK