EK navrhla kvůli deficitům zmrazit Maďarsku miliardy z fondů

22.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. února (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes navrhla zmrazit Maďarsku zhruba 495 milionů eur (asi 12,4 miliardy korun) z kohezních fondů, z nichž se v rámci snahy podporovat chudší regiony rozdělují v Evropské unii miliardy eur. Důvodem je, že Budapešť dlouhodobě nedělá dost pro snížení nadměrného rozpočtového deficitu pod kýženou hranici tří procent HDP. Za strany komise jde o bezprecedentní krok.

 

Pozastavení peněz by mělo začít podle prohlášení komise od počátku ledna 2013.

Rozpočtové schodky nad povolenou tříprocentní úrovní má nyní většina členských zemí včetně České republiky. Komise kvůli tomu s nimi také vede patřičné procedury pro porušení pravidel. Pokud se ale země o nápravu snaží a postupují v souladu s doporučeními z EU, pak trestány nejsou.

Už v lednu komise uvedla, že kromě Maďarska letos schodek pod danou mez, jak by měly, nestlačí ani Belgie, Malta, Kypr a Polsko. Jenže u nich na rozdíl od Maďarska Brusel viděl snahu se situací něco dělat.

Problém Maďarska je navíc komplikovanější v tom, že její schodek rozpočtu by měl být pod třemi procenty. Avšak je to pouze díky jednorázovým opatřením, takže by měl tuto hranici opět překročit v roce 2013.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK