Cena ropy Brent se vyšplhala na nové devítiměsíční maximum

22.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. února (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent se dnes vyšplhala na nové devítiměsíční maximum. Napětí kolem Íránu převážilo nad obavami ohledně hospodářského vývoje, za kterými stály nepříznivé ekonomické údaje z Evropy a Číny.

 

"Írán je hlavním tématem. Nadále to poskytuje cenám ropy velkou podporu," uvedl analytik Andy Sommer ze společnosti EGL. Kolem 15:45 SEČ cena ropy Brent stoupla o 36 centů na 122,02 dolaru za barel. Předtím se vyšplhala až na 122,19 dolaru, tedy na nejvyšší úroveň od loňského května. Americká lehká ropa WTI však zlevnila o 26 centů na 105,99 dolaru.

 

Írán neumožnil Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) přístup na vojenskou základnu Parčín, kde chtěli zástupci MAAE prověřit své pochybnosti o íránském jaderném programu. Zatímco Teherán ujišťuje, že jeho aktivity mají mírový charakter, Západ se obává, že Íránci usilují o získání jaderné zbraně.

 

Náměstek ruského ministra zahraničí Gennadij Gatilov dnes varoval, že vojenský útok na Írán by představoval "katastrofu" pro region a pro systém mezinárodních vztahů. Írán je pátým největším vývozcem ropy na světě.

 

 

 

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 122,02 121,66 New York - Nymex WTI duben 105,99 106,25

 

 

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK