V USA se v lednu prodalo nejvíce starších domů od května 2010

22.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 22. února (ČTK) - Ve Spojených státech se v lednu podle sezonně přepočtených údajů prodalo v ročním vyjádření 4,57 milionu starších domů. Proti předchozímu měsíci je to nárůst o 4,3 procenta, v meziročním srovnání je to o 0,7 procenta více. Oznámilo to dnes americké Národní sdružení realitních kanceláří (NAR). Prodej starších domů se tak vyšplhal na nejvyšší úroveň od května 2010.

Roční přepočet znamená, že pokud by se prodej i v dalších měsících vyvíjel tak, jako v lednu, za celý rok by se v USA prodalo zmíněných 4,57 milionu starších domů.

Povzbudivé je na lednových datech především to, že zásoba domů určených k prodeji se snížila na zhruba 2,31 milionu domů, což je nejméně za téměř sedm let. Podle analytiků je to zároveň další důkaz, že realitní trh se v USA postupně zotavuje.

Optimismus poněkud tlumí fakt, že data za prosinec jsou po zpřesnění horší, než se uvádělo. V posledním loňském měsíci se v ročním přepočtu prodalo jen 4,38 milionu domů, zatímco předběžná zpráva hovořila o prodeji tempem 4,61 milionu domů ročně. Ekonomové přitom vycházeli z předběžných dat.

Ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že prodej starších domů se v ročním přepočtu zvýší na 4,65 milionu.

Bez sezonního přepočtu se v samotném lednu prodalo jen 257.000 starších domů, což je proti předchozímu měsíci o 26,4 procenta méně. Proti lednu minulého roku je to čtyřprocentní nárůst.

Takzvaný medián, tedy střední cena prodávaného domu, v lednu činil 154.700 dolarů (asi 2,94 milionu Kč). To je o dvě procenta méně než před rokem. Nejdražší domy jsou tradičně v oblasti severovýchodního pobřeží, kde cenový medián činil 225.700 dolarů (asi 4,29 milionu Kč), nejlevnější v oblasti Středozápadu. Tam činil medián 122.000 dolarů (asi 2,32 milionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK