Pražská burza mírně oslabila, akcie CME spadly o 7,5 procenta

22.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Pražská burza dnes mírně oslabila, hlavní index PX přišel o 0,19 procenta na 1014,1 bodu. Ztráta přes 7,5 procenta postihla akcie mediální firmy CME, která před otevřením trhu oznámila hospodářské výsledky. Burzu dolů táhly rovněž cenné papíry rakouské Erste Bank a těžební NWR. Většině zbývajících předních akciových titulů se naopak dařilo, vyplývá z výsledků burzy.

Akcie CME reagovaly na načekanou provozní ztrátu poklesem o 7,64 procenta na 153,50 Kč. Rakouská Erste Bank přišla o 1,47 procenta na 468 korun a těžební NWR ztratila 2,68 procenta na 150,10 Kč. V případě NWR se podle Josefa Kohouta z Patria Finance projevila nervozita investorů před oznámením hospodářských výsledků, firma by čísla za loňské poslední čtvrtletí měla zveřejnit ve čtvrtek před otevřením akciového trhu.

V červených číslech dnes končil i developer Orco, ubral 4,10 procenta na 100,25 koruny. Další ztráty postihly pojišťovnu VIG, její akcie oslabily o 1,34 procenta na 837,60 koruny.

Naopak zisk 1,74 procenta na 403,90 koruny si připsaly cenné papíry telekomunikačního operátora Telefónica, podle analytiků stále těžily z oznámených hospodářských výsledků a především odměn pro akcionáře ze zisku roku 2011. S jednoprocentním ziskem na 3650 korunách uzavřela také Komerční banka, která podle Kohouta celý den zcela ignorovala okolní negativní náladu, zatímco další především bankovní zástupci v celém středoevropském regionu registrovali prodejní tlak.

Klesají i západoevropské akciové burzy. "Kurz dnešnímu obchodování na evropských burzách udalo zklamání z vývoje indexu nákupních manažerů, který nečekaně klesl pod úroveň 50 bodů, a ukazuje tak na pokračování recese v eurozóně," uvedl Miroslav Adamkovič z investičního bankovnictví Komerční banky. V Evropě podle něj největší ztráty postihly akcie bank, naopak přetrvávající vysoké ceny ropy podporují společnosti z tohoto odvětví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK