Americké akcie oslabují, dolů je částečně táhnou vyhlídky Řecka

22.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. února (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, který se během dopoledne mírně prohluboval. Na pokles cen mají částečně vliv nepříznivé vyhlídky Řecka, které zhoršila i čerstvá statistika z eurozóny. Hlavní akciové indexy ale za sebou mají dlouhé období růstu, takže korekce by nebyla překvapivá.

Ve 12:00 newyorského času (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.917 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles asi o 0,4 procenta. Širší index S&P 500 ztrácel asi 0,5 procenta na 1355 bodů, zatímco index Nasdaq Composite byl níže o 0,6 procenta na 2931 bodů.

V úterý se Dow Jonesův index poprvé od května 2008 krátce vyšplhal nad hranici 13.000 bodů, hned z ní ale sestoupil a nakonec uzavřel výrazně pod ní. V blízkosti čtyřletého maxima se nicméně index pohybuje už tři týdny. Ještě lépe si stojí index Nasdaq Composite, který je nejvýše za posledních zhruba 11 let.

Z nejvýznamnějších sektorů se dnes dopoledne v zisku udržely pouze energetické akcie a poskytovatelé zdravotní péče. Zbývající oslabovaly.

Řecko si v úterý nad ránem zajistilo druhý záchranný úvěr za 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč), investoři se ale obávají, zda to bude Řecku stačit. Stále tak není zažehnána ani ta možnost, že Řecko nakonec přece jen zbankrotuje, případně opustí eurozónu. Většina politiků v eurozóně ale takovou variantu odmítá.

Vyhlídky Řecka například zhoršuje i nová statistika o aktivitě v rozsáhlém sektoru služeb v zemích eurozóny. Aktivita se vyvíjí hůř, než se předpokládalo, což vyvolává otázky, zda se řecká ekonomika vůbec bude schopna za takových podmínek vymanit z problémů. Údaje totiž naznačují, že eurozóna patrně směřuje k recesi.

Během dne nicméně americkým akciím nepatrně pomohla statistika z realitního trhu v USA. Vývoj ukazuje na vytrvalé zlepšení, i když starších domů se ještě zdaleka neprodává tolik jako před nástupem krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK