Ministr: Smlouva o úvěru Řecko zavazuje k členství v eurozóně

22.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 22. února (ČTK) - Smlouva o druhém záchranném úvěru Řecko zavazuje, aby zůstalo v eurozóně. Řekl to dnes tamní ministr financí Evangelos Venizelos. Země je podle něj zároveň chráněna i před rizikem státního bankrotu. Ministři financí eurozóny Řecku v úterý nad ránem po mnoha odkladech schválili finanční pomoc za 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč).

Venizelos svá slova pronesl krátce po jednání vlády, která připustila, že nová úsporná opatření v Řecku prohloubí recesi a způsobí, že země nebude schopna splnit cíl, který předpokládá, že v letošním roce bude mít primární rozpočet v přebytku.

Ministr financí částečně reagoval i na krok mezinárodní ratingové agentury Fitch, která Řecku snížila hlavní rating na stupeň C z dosavadní známky CCC. Země má tudíž rating pouhý jeden stupeň nad známkou, která se používá pro země v platební neschopnosti. Fitch je první ratingovou agenturou, která hodnocení úvěrové spolehlivosti Řecka srazila tak nízko, ačkoliv od zbylých dvou agentur se to rovněž očekává.

Fitch reagovala na oznámený plán výměny dluhopisů. Konečná verze říká, že soukromí investoři odepíšou více než 53 procent nominální hodnoty řeckých státních dluhopisů, což znamená, že reálně přijdou až o 74 procent investice. Fitch uvedla, že až země výměnu dokončí, bude ji považovat za zemi, která je technicky v bankrotu. Dluhopisům, které věřitelé obdrží za původní papíry, agentura přidělí nový rating.

Koaliční vláda premiéra Lukase Papadimose má snahu prosadit řadu nových zákonů, které ještě více sníží příjmy i výdaje státu. Atény se k nouzovým legislativním opatřením zavázaly právě výměnou za finanční pomoc, byť to bude znamenat, že země má před sebou strastiplné období.

Nová úsporná opatření musí Řecko zavést navzdory tomu, že se už dva roky potýká s vážnými problémy. Země má za sebou tři roky hospodářského propadu a jiný nebude ani letošní rok. Pokud půjde vše podle plánu, propad by se mohl zastavit příští rok. Míra nezaměstnanosti se mezitím vyšplhala nad 20 procent, což je nový rekord.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK