Commerzbank loni vydělala 638 milionů eur, o 55 procent méně

23.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Německý finanční ústav Commerzbank loni vytvořil čistý zisk 638 milionů eur (asi 16,1 miliardy Kč), což je proti předchozímu roku propad o zhruba 55 procent. Za horším výsledkem jsou hlavně ztráty v souvislosti s dluhovou krizí v eurozóně, banka musela například o 73,6 procenta snížit hodnotu řeckých dluhopisů. V závěru roku se ale hospodaření výrazně zlepšilo.

 

"Vysoký stupeň nejistoty spojený s evropskou dluhovou krizí pro nás bude i nadále představovat riziko," řekl k výsledkům výkonný ředitel Martin Blessing.

 

Hodnotu řeckých dluhopisů banka ve čtvrtém čtvrtletí snížila zhruba o 700 milionů eur (asi 17,6 miliardy Kč). I přesto ale dokázala zvýšit čistý zisk o téměř 23 procent na 316 milionů eur (skoro osm miliard Kč). Pomohly jí k tomu nižší náklady a menší objem rezerv na ztrátové úvěry.

 

Ve třetím čtvrtletí měla banka ztrátu asi 687 milionů eur, což způsobily odpisy investic do řeckých dluhopisů. V závěru roku snížila Commerzbank provozní náklady zhruba o 18 procent na 1,77 miliardy eur, mimo jiné díky integraci ústavu Dresdner Bank. Počet zaměstnanců se snížil asi o 1000 na zhruba 58.160 lidí.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK