Reuters: Apple může tablety iPad v Šanghaji dál prodávat

23.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 23. února (ČTK) - Soud v Šanghaji odmítl požadavek čínské společnosti Proview Technology (Shenzhen), aby americké firmě Apple zakázal prodávat v Šanghaji a okolí tablety iPad. Informují o tom zdroje agentury Reuters. Proview si dělá nárok na používání názvu iPad, který si prý v Číně zaregistrovala už před lety.

Lidový soud ve zvláštním hospodářském pásmu Pchu-tung nedaleko Šanghaje podle zdrojů ve prospěch amerického podniku rozhodl po středečním jednání, kdy si vyslechl argumenty obou stran. Stejnou zprávu na svém webu přinesl i místní list Xinmin Evening News.

Agentura AP s odvoláním na právníky čínské firmy uvedla, že soud řízení zastavil. Právní zástupce Proview Technology Ma Tung-siao řekl, že sporem o právo používat název iPad se má teď zabývat soud vyšší instance. Rozhodnutí šanghajského soudu potvrdil i zástupce společnosti Apple.

Soud provincie Kuang-tung se má 29. února zabývat odvoláním, které proti rozhodnutí soudu nižší instance podal Apple. Nižší soud dal za pravdu právě čínskému podniku.

Ve sporu, který firmy vedou, jde o to, zda společnost Proview v roce 2009 Applu prodala práva užívat název iPad v pevninské Číně, anebo ne. Číňané tvrdí, že právo k názvu nadále mají, naopak Apple tvrdí, že práva koupil a řádně za ně zaplatil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK