Německo razantně omezilo subvence pro solární energetiku

23.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 23. února (ČTK) - Německo omezí státní dotace elektřiny ze solárních zdrojů až o 30 procent, a to už od 9. března. Oznámili to dnes podle tiskových agentur ministři hospodářství a životního prostředí Philipp Rösler a Norbert Röttgen, jejichž úřady se na razantním snížení subvencí dohodly po několikaměsíčních jednání. Německo k dalšímu omezení podpory fotovoltaiky sáhlo rychleji, než odborníci očekávali. Původní odhady hovořily nejdříve o dubnu.

Nejvíce se omezení dotkne velkých solárních parků, které se budou muset vyrovnat s téměř třicetiprocentním snížením podpory. Za jednu kilowatthodinu (kWh) proudu budou napříště dostávat jen 13,5 eurocentu (3,39 Kč). Fotovoltaickým instalacím na střechách subvence klesnou o 20 procent na maximálně 19,5 eurocentu (4,89 Kč) za kWh. O května se pak v obou kategoriích sníží o dalších 0,15 eurocentu.

Němečtí producenti solárního proudu takové omezení označili za příliš drastické a chtějí proti němu protestovat.

Německo je světovou jedničkou v produkci elektřiny ze slunce. Loni byla na jeho území instalována solární zařízení o celkovém výkonu zhruba 7500 megawattů (MW) a další se očekávají i letos. Celková instalovaná kapacita fotovoltaických modulů v Německu už dosáhla 25.000 MW.

Výroba solární elektřiny, která pokrývá zhruba jen tři procenta spotřeby země, je ale bez státních dotací nerentabilní. Ty se však promítají do zvýšené ceny pro koncové zákazníky. Berlínská vláda proto pravidelně státní dotace pro proud z fotovoltaických zdrojů omezuje.

Na základě zákona o obnovitelných zdrojích energie mají němečtí producenti solárního proudu garantovány výkupní ceny na 20 let dopředu.

K omezení podpory solární energetiky se předloni odhodlala také česká vláda. Kvůli prudkému růstu instalovaného výkonu solárních elektráren hrozilo výrazné zdražení elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK