Jablonec připravil úsporný rozpočet s příjmy a výdaji 883 mil.Kč

23.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jablonec nad Nisou 23. února (ČTK) - Jablonec nad Nisou připravil letos úsporný rozpočet s příjmy a výdaji 883 milionů korun. Loni hospodařilo město s rozpočtem o sto milionů vyšším, ve srovnání s rokem 2010 jsou letos příjmy a výdaje o 30 procent nižší. Důvodem je hlavně propad příjmů, a to nejen těch daňových. O 155 milionů korun méně dostane radnice kvůli převodu výplaty sociálních dávek na úřady práce, informoval dnes jablonecké zastupitele místostarosta pro ekonomiku Miloš Vele (ODS).

Kvůli nižším příjmům musí město šetřit nejen na provozních výdajích, ale i na investicích. V budoucnu se nebude pouštět do nových projektů, které by generovaly provozní výdaje. Zaměřit se chce na akce, které naopak přinesou úspory nákladů, jako je třeba zateplování škol. Na investice je v letošním roce určeno 128 milionů korun, což je zhruba o pětinu méně než loni. Radnice bude pokračovat v akcích, které již začaly, a v těch, na něž získala dotace ze státních či evropských fondů.

Největší letošní investicí bude zateplení Základní školy Liberecká, které přijde na 29 milionů korun. Město získalo dotaci ze Státního fondu životního prostředí a díky tomu se pavilony školy dočkají zateplení fasád a střech a výměny oken a dveří, což by mělo výrazně snížit náklady na energie. Dotaci získala radnice na výstavbu kanalizace v Krkonošské ulici za více než 11 milionů korun. K velkým stavbám patří i rekonstrukce mostu v Kamenné ulici, která začala loni, nebo revitalizace lesoparku na Žižkově vrchu. Akci téměř za 17 milionů korun spolufinancují evropské fondy.

Už loňský rozpočet Jablonce byl sestaven jako úsporný s příjmy a výdaji 1,108 miliardy korun, nakonec byl ale o 120 milionů nižší. Podle předběžných informací z konce roku hospodařilo město s rozpočtem 981 milionů korun. Důvodem byly nižší výdaje i pokles příjmů. Zejména ty daňové byly téměř o deset milionů nižší než v roce 2010. Nejvýraznější byl propad u příjmů z daní fyzických a právnických osob, méně ale radnice vybrala i na dani z nemovitosti. Letos počítá rozpočet s daňovými příjmy ještě o téměř 20 milionů nižšími.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK