Pražská burza oslabila o dvě procenta, PX pod 1000 bodů

23.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. února (ČTK) - Pražský akciový trh dnes výrazně oslabil, hlavní index PX přišel o 1,92 procenta a vrátil se pod psychologickou hranici 1000 bodů na 994,6 bodu. Index podle analytiků srazil hlavně čtyřprocentní pokles akcií Erste Bank, výrazný propad mediální CME a také odpolední výprodej akcií ČEZ.

Erste Bank oslabila na 449 korun, mediální CME o více než 10,5 procenta na 137 korun a akcie ČEZ přišly o téměř tři procenta na 815 korun.

Na CME tvrdě dopadly výsledky za poslední čtvrtletí. "Firma totiž ve středu oznámila nečekaný odpis ze snížení hodnoty majetku, který srazil provozní i čistý zisk. Razantní propad akcií CME nicméně považujeme za přehnaný," uvedl analytik Komerční banky Josef Němý.

Překvapivě podle něj naopak rostly akcie NWR, které si připsaly dvě a čtvrt procenta na 153,50 Kč. "Společnost přitom ráno oznámila propad čtvrtletního zisku o 87 procent a výsledky byly horší, než čekala většina analytiků na trhu," podotkl.

Nedařilo se ani Komerční bance, odepsala 1,5 procenta na 3595 Kč, a více než procento na 399 Kč odepsal i operátor Telefónica.

Západoevropské akciové indexy dnes podle Němého ztrácejí okolo půl procenta navzdory tomu, že dopoledne zveřejněný německý Ifo index podnikatelské důvěry překonal očekávání. "Většina sektorů přesto v tuto chvíli oslabuje; roste jen defenzivní farmacie. Okolo včerejších hodnot se zatím obchodují americké indexy, kterým pomáhají lepší než očekávaná čísla z trhu práce," dodal Němý.

kri jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK