Akcie HP po zprávě o prudkém poklesu zisku výrazně oslabují

23.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. února (ČTK) - Akcie největšího výrobce počítačů na světě Hewlett-Packard Co. dnes silně klesají a ztratily více než sedm procent. Reagují tak na zprávu o prudkém poklesu čtvrtletního zisku a varování firmy, že bude trvat několik let, než se jí podaří její rozlehlé podnikání vrátit zpátky k růstu.

Firma HP ve středu po uzavření trhů uvedla, že její čistý zisk ve fiskálním čtvrtém čtvrtletí klesl o 44 procent na 1,47 miliardy USD (27,7 miliardy Kč). Příjmy se za tři měsíce do konce ledna snížily o sedm procent na 30 miliard USD. Přispěla k tomu slabá spotřebitelská poptávka a nižší dodávky kvůli povodním v Thajsku. Prodej spotřebitelům klesl o 23 procent. Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů celkové příjmy firmy klesly o osm procent, což byl nejvyšší pokles od recese v roce 2009.

Generální ředitelka společnosti Meg Whitmanová, která se ujala funkce loni v září, požádala investory, aby byli trpěliví a uvedla, že změny ve společnosti a obrat v podnikání budou trvat delší dobu. Firma se podle ní chce nejprve zaměřit na stabilizaci finanční situace a zlepšení provozu.

Analytici upozorňují, že firma je výrazně pod tlakem, který má vliv na její ziskové marže. Tento tlak tvoří hlavně silný jen, cenová konkurence v hardwaru a restrukturalizace divize služeb a budou mít dopad na firmu zřejmě i v dalších čtvrtletích.

Za únor až duben firma očekává zisk na akcii v rozmezí 88 až 91 centů, analytici čekají 95 centů na akcii. Ve středu akcie HP uzavřely na hodnotě 28,94 dolaru, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK