Japonské akcie pokračují v růstu, kurz jenu ale slábne

24.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. února (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu zakončily týden dalším růstem, a jejich hlavní index tak poprvé od loňského srpna uzavřel nad hranicí 9600 bodů. Od začátku února už má indikátor zisk asi 9,6 procenta, trh v Tokiu je tak na cestě k tomu, aby uzavřel nejúspěšnější únor za posledních 20 let. Na devizových trzích se ale dál snižuje kurz japonského jenu.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 51,81 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,54 procenta na hodnotě 9647,38 bodu. Podobně širší index Topix přidal 0,60 procenta na 834,29 bodu.

Na devizových trzích pokračoval v poklesu japonský jen, který se k dolaru propadl na nejnižší hodnoty od loňského léta. K poklesu jeho kurzu přispívají i japonští dovozci, kteří využívají dopadů volnější měnové politiky tamní centrální banky. Ta nedávno přijala další opatření, která mají přispět k oslabení kurzu.

Dolar k jenu vystoupil až na 80,46 JPY, což bylo mírně nad silnou hranicí technického odporu. Ta ležela na 80,42 JPY. Později dolar nepatrně sestoupil a dostal se na 80,30 JPY, což byl nárůst o 0,4 procenta. Za únor už dolar k jenu zpevnil asi o pět procent, analytici ale tvrdí, že impulsy k dalšímu růstu už se z větší části vyčerpaly.

Euro k jenu vystoupilo nad 107 jenů, a dostalo se tak nejvýše od listopadu. Od letošního minima 97,04 JPY, kde bylo euro v polovině ledna, už jednotná evropská měna zpevnila o více než deset procent. Vyhlídky eura jsou ale nejisté, zvlášť po čtvrteční zprávě Evropské komise, podle které čeká eurozónu letos recese.

"Po výstupu nad některé klíčové technické úrovně se zdá, že euro má stále ještě sílu k růstu. Já si ale myslím, že impulzy k růstu se začátkem příštího týdne odezní," poznamenal šéf globální devizové strategie Mitul Kotecha ze společnosti Crédit Agricole v Hongkongu. Podle něj se kurz eura nedostane nad 1,35 USD. Dnes v Tokiu zůstal kurz eura bez větších změn na 1,3372 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK