ČSÚ: Nafta a benzin opět zdražily, zlevnil jen plyn LPG

24.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. února (ČTK) - Pohonné hmoty s výjimkou plynu LPG v uplynulém týdnu opět zdražily. Cena nejžádanějšího benzinu Natural 95 stoupla o šest haléřů na průměrných 36,15 koruny za litr. Motorová nafta byla dražší o dva haléře a motoristé ji mohli koupit v průměru za 36,69 koruny za litr, vyplývá z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Nejvíce ale podražil bezolovnatý benzin Special 91, a to o 16 haléřů na průměrných 35,41 Kč/l. Naopak plyn LPG se prodával v porovnání s předchozím týdnem o tři haléře levněji za 17,70 Kč za litr.

Ceny pohonných hmot sleduje i společnost CCS, podle jejíchž pondělních údajů Natural 95 v minulém týdnu zdražil v průměru o 12 haléřů, litr stál v neděli 35,96 koruny. Nafta naopak zlevnila o tři haléře na nedělních 36,49 koruny za litr. V tomto týdnu jejich ceny v Česku dál stouply. Natural 95 se podle CCS ve středu prodával už v průměru za 36,16 koruny a nafta za průměrných 36,63 Kč/l.

Benzin v Česku nebyl nikdy tak drahý, jako nyní. Nafta byla o několik haléřů dražší ve druhé polovině ledna. Od začátku letošního roku litr Naturalu 95 zdražil o 1,36 Kč a motorové nafty o 1,16 koruny.

"V dlouhém pohledu je jisté, že ceny pohonných hmot dále porostou. Spotřeba výrazně akceleruje v Asii a zdroje ropy jsou omezené, navíc většina zásob se nachází na třaskavém Blízkém východě," řekl ve čtvrtek ČTK analytik společnosti Broker Consulting Jan Šimek. Rovněž se domnívá, že v horizontu jednoho roku ceny nepřekročí hranici 40 Kč/litr, pokud tedy nedojde ke konfliktu na Blízkém východě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK