Německý rozpočtový deficit loni klesl na jedno procento HDP

24.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Německý rozpočtový deficit loni prudce klesl na jedno procento hrubého domácího produktu ze 4,3 procenta v roce 2010. Poprvé od roku 2008 se tak dostal pod tříprocentní limit stanovený pravidly Evropské unie. Vyplývá to z dnešních údajů spolkového statistického úřadu.

 

Schodek se v loňském roce snížil na 25,8 miliardy eur (zhruba 645 miliard Kč) z předloňských 105,9 miliardy eur. Rozpočtový přebytek vykázalo Německo naposledy v roce 2007, a to 5,8 miliardy eur, tedy 0,2 procenta HDP.

 

Statistický úřad dnes v samostatné zprávě potvrdil, že německý HDP se v loňském roce zvýšil o tři procenta. V samotném čtvrtém čtvrtletí však německá ekonomika klesla o 0,2 procenta po nárůstu o 0,6 procenta v předchozích třech měsících.

 

Německá vláda minulý měsíc snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 0,7 procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta. V příštím roce má ekonomika podle vládní prognózy oživit a stoupnout o 1,6 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK