Británie potvrdila čtvrtletní pokles ekonomiky o 0,2 procenta

24.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Britská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku po zpřesnění údajů klesla o 0,2 procenta. Potvrdil to dnes tamní statistický úřad. Revize dat ale také ukázala, že v meziročním srovnání hrubý domácí produkt vzrostl pouze o 0,7 procenta, zatímco předběžné údaje hovořily o růstu o desetinu procentního bodu vyšším.

 

Ekonomika ostrovní země oslabila navzdory tomu, že spotřebitelé zvýšili výdaje. Nepomohl přitom ani růst vývozu, protože firmy v obavách z dalšího šíření krize omezily investice.

 

Výdaje spotřebitelů se během čtvrtletí zvýšily o 0,5 procenta, a zaznamenaly tak první čtvrtletní růst za rok a půl. Export se zvýšil o 2,3 procenta. Naopak hrubá tvorba fixního kapitálu se o 2,8 procenta snížila a objem firemních investic klesl o 5,6 procenta.

 

Většina analytiků se domnívá, že Velká Británie se letos vyhne recesi, bude to ale zřejmě jen velmi těsné. V průběhu roku se podle nich bude růst ekonomiky zvolna zvyšovat, což na začátku roku naznačily průzkumy důvěry v ekonomiku.

 

Centrální banka předpovídá, že růst hrubého domácího produktu bude v nejbližším období velmi slabý, postupně ale zesílí. Banka na začátku února oznámila, že ekonomiku posílí další finanční injekcí za 50 miliard liber, za které bude nakupovat aktiva. Program podporu ekonomiky tak posílila na 325 miliard liber (asi 9,6 bilionu Kč).

 

Tempo růstu britské ekonomiky by podle odhadů centrální banky do začátku roku 2014 mělo vystoupit na tři procenta.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK